Planning approval for University of Glasgow Masterplan
Planning approval for University of Glasgow Masterplan

7N Architects’ and Aecom’s masterplan for the University of Glasgow has secured Planning Permission in Principle consent from the Glasgow City Council. 

 

The masterplan provides a development and placemaking framework for a significant expansion of the University’s Gilmorehill Campus on to the site of the former Glasgow Western Infirmary in the heart of the West End of city. The £430m project is one of the largest educational infrastructure projects ever undertaken in Scotland providing learning and teaching and research space within a mixed use quarter which will integrate the historic core of the campus with the surrounding neighbourhoods to the west and form a new frontage to Kelvingrove Park to the south. 

 

7N Architects collaborated with Aecom, Simpson & Brown, Places That Work and Muir Smith Evans on the design of the masterplan which is focused on creating an environment that will strengthen the University’s position as one of the world’s leading research intensive universities. The placemaking approach utilises the public realm as the spatial framework to cultivate social and intellectual interaction between colleges and stimulate collaborative learning and research.  

 

The consented masterplan will be delivered on a phased basis and will be governed by extensive design guidance, prepared by 7N Architects and Aecom, which will inform the design of the buildings in terms of form, height, massing, frontages, articulation and materials to give coherency to the new development within the historic context of the Gilmorehill Campus.

 

Ewan Anderson, Managing Partner of 7N Architects, said:  “The masterplan is principally about making new connections, bringing the University’s Colleges together, bringing the University and the city together and bringing people together to strengthen the University’s student experience, its global research profile and its contribution to Glasgow and beyond. It is very satisfying the see the project reach this significant milestone and we look forward to seeing it evolve as an exciting new place over the next few years.”