Fraser Avenue

Working with the local community to transform an unloved Fife housing estate.

1cc003f92908ac845bdc38f5ea9b5064

Fraser Avenue, a mid 20th century housing estate in Inverkeithing, Fife, was no longer fit for purpose. Living in one of the most disadvantaged areas in Scotland, residents felt alienated and a lack of belonging. Fife Council engaged 7N to work with the local community to develop regeneration proposals. An extensive engagement process with residents confirmed that their negative feelings about the area were linked to the poor layout and ambiguously designed spaces of the existing estate. 7N’s masterplan addresses this through a placemaking framework where every space has a clear purpose and defined sense of ownership, creating a new neighbourhood woven into the social and physical fabric of the area. In the 189 new homes, existing residents will enjoy lower density housing in a comfortable and secure environment, with private front and back gardens, tree lined streets and accessible open spaces reflecting the nearby Rosyth Garden City and the wider Garden City Movement. The new homes are constructed in high quality materials using brick colours which reference the nearby 1930s and 1980s housing, while the masterplan also proposes integrated public art work across the site, tracing the memory of the former Halbeath Colliery Railway.

Typology:
Residential
Client:
Kingdom Housing Association, Fife Council and Campion Homes
Location:
Inverkeithing, Fife
Status:
Construction
Years Active:
2014 - Present
Collaborators:
rankinfraser Landscape Architecture
Awards:
Saltire Society Housing Design Awards - Innovation in Housing (Commendation)
1cc003f92908ac845bdc38f5ea9b5064
0a4653685f1d919e944810350e310158
Canyon

The existing frontages of Fraser Avenue are long and unbroken isolating the street from its surroundings and creating a “canyon” like impression. Undefined public space leads to ambiguity over ownership. The existing buildings are in poor condition with no definition between fronts and backs and the existing frontages to the streets and public spaces are hard and alienating. However, the existing estate is home to many families, some of which have lived on the street their whole lives. The challenge therefore was to deliver transformational change without fragmenting the existing community.

D9012da92578fff58fbac24711328ea0
3ce39500f96d952e1273fa1e08597b85
Community Engagement

A series of visioning workshops and consultation events were held with the local community to establish key principles and a vision of what kind of place a reimagined Fraser Avenue might be. A number of options were subsequently developed based around the principles of shorter, more intimate streets feeding off a realigned Fraser Avenue, where everyone would have their own front door and private garden. The residents required a mix of house types to cater for a range of people with good quality building stock providing warm, dry, secure, energy efficient homes. Safe walkways, roads and cycle paths were also important, with well cared for public space where kids could play.

B09af35e69a86fbef66d024d0fbe6065
B2b1e355edfc74d1512ceb994091f408
1e0d6e2104fe32db2ab41141abf728be
The roof forms reconcile the sloping topography of the site while unifying the varying heights of the terraced house types.
B4ca4a5cfd9aa6f86b519c7a70ea7780
97d93bda3d7322af274d8a93b0b6ce98